Een auto is een dure aanschaf. Geen wonder dat steeds meer mensen overwegen om een auto te delen. Geldt dat ook voor u? Dan zijn er wel enkele aandachtspunten waar het uw autoverzekering betreft.
Een autoverzekering sluit u af op het voertuig, niet op de bestuurder. Dat betekent dat u als eigenaar opdraait voor de schade, ook als die door de schuld van een andere bestuurder is veroorzaakt.
Het meest gebruikelijke is om uw auto uit te lenen aan andere gezinsleden. Als uw auto vaak wordt gebruikt door uw kinderen, is het verstandig om dit door te geven. De kans bestaat dat u een premietoeslag moet betalen omdat jongeren over het algemeen vaker schade veroorzaken. Maar als uw schade niet gedekt is als uw zoon of dochter een ongeluk veroorzaakt, bent u natuurlijk veel verder van huis.
Heeft u uw auto uitgeleend aan – bijvoorbeeld – uw (schoon)zus, zwager of de buurman en veroorzaakt die schade? Dan kunt u die niet verhalen. Ook niet als de bestuurder een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren heeft. Datzelfde geldt als u een boete ontvangt omdat degene die uw auto heeft geleend zich een verkeersovertreding heeft begaan.
Een boete van een paar tientjes is nog te overzien. Maar wat als u een eigen risico heeft bij schade? Dat loopt al snel in de honderden euro's. Ook kan een schade die u claimt op uw autoverzekering gevolgen hebben voor het aantal schadevrije jaren en – dus – voor de premie die u moet betalen. Maak hierover dus op voorhand goede afspraken als u uw auto uitleent.
Nog ingrijpender kan het zijn als uw auto alleen WA-verzekerd is. Want wat als degene die 'm leent een ongeluk veroorzaakt waarbij uw auto zwaar beschadigd of misschien zelfs total loss raakt? Ook in dat geval draait u in principe zelf op voor de kosten.
Inmiddels zijn er een paar verzekeraars die producten met een uitgebreidere dekking aanbieden voor eigenaren die hun auto regelmatig uitlenen. Wilt u daar meer over weten of heeft u een andere vraag over een lopende of nieuwe autoverzekering? Neem dan even contact met ons op. We helpen u graag verder!
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
08:30 uur - 18:00 uur
08:30 uur - 18:00 uur
08:30 uur - 18:00 uur
08:30 uur - 18:00 uur
08:30 uur - 18:00 uur
Of na telefonische afspraak.